Турција може да го забрани ловот на непроеделено време

 

Ловот во Турција да биде забранет за неопределено време. Ова било предложено на состанокот на Комисијата за заштита на животните во турскиот парламент. Во исто време било предложено да се започнат кампањи во земјата за да се одвратат луѓето од лов, пишува турскиот дневен весник hurriyetdailynews.

На некои животински видови им се заканува исчезнување освен ако не се преземат заштитни мерки, рече претседателот на комисијата и заменик-владејачката Партија на правдата и развојот Мустафа Јел.

И покрај тоа што ова е сектор од 200 милиони американски долари на годишно ниво, забраната не би требало да влијае врз економијата на ловното стопанство. Земајќи ја предвид состојбата на производителите на муниција, пушки и опрема за лов, според комисијата, ловџиите треба да бидат поддржани да пукаат кон безживотни предмети, наместо на живи суштества и со тоа да бидат задоволени нивните страсти за стрелање “, рече Јел.

Мустафа Јел предложи започнување кампања во која ловџиите ќе го предаваат оружјето и за возврат да добиваат фотоапарати. Покрај тоа, властите би требало да предложат мерки за охрабрување на луѓето да се занимаваат со спорт на отворено, како пешачење во природа или фото-сафари, односно ловџиите да се обидат да го насочат своето внимание на нешто друго освен на лов.

Потпретседателот на Дирекцијата за заштита на природата и националните паркови, Екрем Ишметтоглу, рече дека ваквите кампањи не би биле доволно силни за да ги одвратат луѓето од лов. Неговиот предлог е да се обезбедат одредени области за лов од страна на ловџиите, каде што ќе им биде дозволено да одгледуваат и размножуваат популации на еребици само за ловни цели во подоцнежна фаза.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page