LIFE Lynx проект за спасување на динарски и југоисточен алпски рис

  Македонското еколошко друштво (МЕД), кое има долгогодишно искуство со заштитата на балканскиот рис преку Програмата…

Ловот е услуга на природата и општеството

  И во Австрија се води јавна дебата за улогата на ловот. Претседателот на Меѓународниот совет…

Чисто ловиште = Чиста природа

  Отпадот околу патиштата, на бреговите на реките и потоците, во шумите, црпи и негово постојано…

Протест на повеќе од 500.000 ловџии во Мадрид

  Во последно време т.н. движење на екологисти и анималисти (здруженија за заштита на животните) силно…

Ги истребиле волците но сега тие го враќаат ударот

Еден или можеби два волка што лутаат по планините од кои биле истребени пред еден век…

Мобилни апликации за следење инвазивни животински видови

  Мониторингот на инвазивните животински видови е од витално значење за контролата, управувањето и задржувањето на…

Забраната за лов во строго заштитените подрачја во ЕУ е неоправдана

Додека во нашата држава еколозите и т.н. заштитници на животните со сите сили настојуваат да го…

Мурсија ќе дозволи лов на диви свињи 365 дена во годината

Регионот Мурсија во Шпанија изготвува наредба со која ќе се дозволи ловот на диви свињи да…

Забрана за употреба на олово при лов и риболов во ЕУ

  Европскиот парламент изгласа забрана за користење ловечка муниција со олово во близината на водните површини…

You cannot copy content of this page