Во кичевските ловишта уловени над 100 диви свињи

Кичевските ловишта важат за исклучително богати со разни видов дивеч, што резултира и со богати улови…

Криволов со примки честа појава на границата со Албанија

Стапици сајли или т.н. примки, се најсуров метод за мачење и смрт на животните. Тие се…

Животните на зима

Во декември, зимата доаѓа на Северната Хемисфера. Деновите стануваат пократки, температурите паѓаат, пределите се покриени со…

Златан Ибрахимовиќ ќе го разива ловниот туризам

Покрај своите исклучителни фудбалски квалитети, Златан Ибрахимовиќ е познат и по својата страст кон ловот. Според…

Куче се жртвувало за да спаси 10-годишното момче

Дека кучето е најголем пријател на човекот и без размислување би го жртвувало својот живот за…

Објавен Јавен конкурс за доделување 13 ловишта од 8 ловни реони

На 21.12.2020 година се објави јавен повик за давање на користење на дивечот со концесија во…

Дивечот и солта

Солта е од големо значење во прехраната на дивечот, бидејќи го регулира варењето на храната и…

Девет ловишта ќе бидат опфатени со заштитениот предел Осогово

Со одлука на Влада дел од Осоговските Планини се прогласи за заштитено подрачје во категорија V…

Дали конечно ловџиите ќе можат полесно до ловечко оружје?

Кај Владата има расположение да се олесни процедурата за добивање дозвола за ловечко оружје. Како што…

Уапсени ловџии за од Македонски Брод за незаконски лов

Одделението за внатрешни работи од Македонски Брод приведе повеќе лица за незаконски лов. Од Министерството за…

На 1 мај се отвора ловната сезона на срндак

На 1-ви мај започнува селективниот и трофеен лов на срндаци во С. Македонија. Срнскиот дивеч во…

Ловците од Виничко пуштија 400 фазани во ловиштата

Пред почетокот на ловната сезона на прелетен дивеч членовите на ловечкото здружение „Бел камен“ од Виница…

You cannot copy content of this page