Протест на повеќе од 500.000 ловџии во Мадрид

 

Во последно време т.н. движење на екологисти и анималисти (здруженија за заштита на животните) силно настојуваат на граѓаните да им ги наметнат своите ставови, размислување и начин на живот, без притоа да поведат сметка за чувствата, потребите и егзистанцијата за граѓаните со поинакви од нив традиции, ставови, размислување и начин на живот.

Но ако повнимателно се изанализираат начинот на функционирање и финасирање, може лесно да се добие впечаток дека нивните ставови и активности се силно мотивирани од напорите да се добие пристап до разни финансиски фондови за проекти од областа на екологијата и заштита на животните.

Сепак, ставови и активности на т.н. екологисти и анималисти се повеќе ги обликуваат политиките на државите, при тоа силата црпејќи ја и во пасивноста и молкот на ловечките федерации и ловечките друштва. Но полека и ловџиите почнуваат да го креваат гласот во одбрана на своите права, традиции и начин на живот, покажувајќи дека нивниот глас, став и традиции треба да се ценат почитуваат.

 

Повеќе од 500.000 ловци протестираа во Мадрид

На 20 март, портокаловиот бран од повеќе од 500.000 ловџии, кои пристигнаа од целата земја со 1.600 автобуси од различни делови на земјата, особено од оние области каде што активностите поврзани со руралната средина, ги преплави улиците на Мадрид, за да ја покажат својата поддршка за ловот и да го кренат гласот против политиките што ги задушуваат селата и активностите и обичаите поврзани со нив.

Протест на ловџии во Мадрид

Ловџиите повикаа да се стави крај на шпанските политики против ловството и да ја укажат на важноста на ловот како активност што генерира економска стабилност, вработување и носи огромни социјални, еколошки и културни придобивки за руралните делови.

Ловниот сектор на протестот беше претставен од страна на Кралската шпанска ловечка федерација (RFEC), 17-те автономни ловечки федерации и ентитетите кои ја сочинуваат Националната ловечка служба (ONC). На овој историски ден тие побараа законско право на лов, пректратување на досега невидените напади против ловството и ловот, со иницијативи како што се предлог-законот за заштита, права и благосостојба на животните, новиот кралски декрет за зоолошки активности или измената на Кривичниот законик, чија цел е да се прошири злоупотребата на животните на сите ‘рбетници.

600.000 ловџии повикаа и на прекин на забраната за лов на гулаби, на укинување на волкот од списокот на заштитени видови, обновување на дивата природа и лов во националните паркови. Протестот е и против политиките кон дивечот што ќе се спроведуваат во Шпанија, чија цел е да се запре ловот на видови како еребици, препелици и дрозд, како и идната забрана за употреба на олово без вистинска алтернатива за муниција.

 

Нема глас за партиите кои се против ловството

Протест на ловџии во Мадрид

Претседателот на Кралската шпанска ловечка федерација (RFEC) и координатор на Националната канцеларија за лов (ONC), Мануел Гаљардо, истакна дека илјадници ловци од цела Шпанија излегоа на улиците за да кажат доста е кукавички за антиловечките политики. Владата им е предадена на еколозите и активистите за животни кои сакаат да го наметнат својот модел без да се грижат за животот на луѓето во руралните делови.

„Општеството треба да избере, анимализам или слобода. Ловот стигна до политиката и нема да има ниту еден глас за партиите што не го бранат ловот, бидејќи никој не треба да заборава дека и ловџиите гласаат“, кажа тој.

На големиот протест на 20 март, сите ловџии беа повикани да носат добро видлива портокалова облека, со цел големата портокалова поплава да повика да се прекинат овие напади и да се потенцира важноста на ловот како активност која генерира економска корист, отвора работни места и носи огромни социјални, економски, еколошки и културни придобивки за руралниот делови.

Од друга страна, треба да се истакне дека крајот на ловот ќе има негативно влијание врз биолошката разновидност, загрозените видови, екосистемите, сообраќајните несреќи, земјоделството, сточарството, пренесувањето на болести или губењето на работните места, како и високите трошоци за државната каса поради прекратувањето на контролата на населението врз ловните активности.

 

Силна меѓународна подршка

Протестот на шпанските ловци го поддржа делегација на Европската федерација за лов и заштита (FACE), предводена од нејзиниот претседател Торбјорн Ларсон, која е вклучена во мобилизацијата на повеќе од 7 милиони европски ловци.

На оваа поддршка се приклучи и другата страна на Атлантикот, преку видеа и пораки на социјалните мрежи, од Меѓународната ловечка федерација на Латинска Америка и националните федерации на Мексико, Перу, Уругвај, Бразил, Чиле, Парагвај, Ел Салвадор, Костарика. , Аргентина, Куба, Еквадор, Боливија, Колумбија, Хондурас, Гватемала, Никарагва, Панама и Венецуела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page