Поситната сачма е поефикасна од крупната

 

Полскиот лов со дресирани кучиња за препелица на нашите простори се смета за најатрактивен лов на ситен дивеч. Честото и брзо гаѓање на потполошки во лет и широкиот избор на пушки и ситна муниција за оваа намена дополнително го зголемуваат неговиот интерес. За вистински да уживаме во ловот на потполошки, прво треба да го избереме вистинското оружје и муниција. Во оваа прилика акцентот е ставен на муницијата, односно големината на сачмата, тежината на полнењето и производителот.

Во лов на ситен дивеч често имаме можност да слушаме разни совети за големината на сачмата. Во зависност од искуството, секој има свое мислење за тоа. Потполошките се ловат со сачма со пречник од 1,7 до 2,5 мм, на растојание до 35 метри. Тежината на полнењето зависи од калибарот на пушката, на пример, за калибарот 12 е предвидена е тежина на полнење од 28 до 32 g сачма.

Пропишаниот дијаметар на сачмата за лов на потполошки (1,7 до 2,5 мм) е оправдан и делотворен во секој поглед, но често можат да се најдат ловци кои во ловот користат покрупна сачма, од 2,5 до 2,9 мм. Нема причина или оправдување за тоа, бидејќи искуството вели дека поситната сачма е многу поефикасна од покрупната. На ловците им се дава можност согласно законските норми и препораките на ловечките стручњаци самостојно да го изберат пречникот на сачмата со која ќе ловат потполошки. Во принцип, ловците бараат муниција што ќе собори што е можно повеќе цели со што е можно помалку истрели.

За среќа, производителите на муниција за сачмарки се исто така ловци. Тоа е една од причините зошто постојано работат на нова и подобрена муниција. За да им го олесниме изборот на оние кои се двоумат, ќе ве потсетиме на некои брендови, добро познати на нашите ловци. Тоа се: FIOCCHI, RC, RIO, CHEDITE, REMINGTON, WINCHESTER, BASCHIERI & PELLAGRI, ROTTWEIL, CLEVER MIRAGE, LAMBRO, M-90, PEGADO, KRUSHA и др.

Поситната сачма е поефикасна од крупната

Сите наведени марки на муниција имаат речиси идентични технички вредности и карактеристики. Без разлика дали се работи за муниција за потполошки од 28 или 32 грама, со дијаметар од 1,7 до 2,1 mm, излезната брзина е 350 до 450 m во секунда. Сите производители гарантираат изедначеност на распространетоста на сачмениот сноп до 40 метри, голема брзина еднаква на „удар на гром“ и мал, благ повратен удар во рамото по испуканиот истрел. Максималните притисоци што ги развиваат се движат до 650 бари. Во прилог на тоа ги донесуваме основните технички карактеристики на некоја муниција, која нашите ловџии често ја користат во лов на потполошки.

 

M-90 -TORNADO 32 PREPELICA (FREE SHOT – ČEP).

м90 торнадо

Хрватската компанија М-90 одамна во својата програма има асортиман муниција за ситен дивеч, разни сачмени калибри за гаѓање (12, 16, 20, 28 итн.). Оваа муниција, поради квалитетот, пристојната цена и постојаното снабдување на пазарот, се користи многу и е многу популарна кај повеќето ловџии од овие краишта.

 • Калибар: 12/70 mm
 • Дијаметар на сачма: 1,5 – 1,7 mm
 • Висина на метална глава: 12 mm
 • Должина на чаурата: 70 mm
 • Број на сачми: 12
 • Чеп: free shot
 • Полнење: 30 – 32 g
 • Дивеч, употреба: потполошки
 • Производител: М-90, Хрватска

 

RC.

 

RC-32

Многу од нашите ловџии, од различни причини, веруваат дека RC е врвниот квалитет на ситна муниција што се нуди на нашиот пазар. И порано италијанските ловџии масовно доаѓале во нашите ловишта за да ловат потполошки. Нивниот арсенал на оружје и муниција се состоел главно од пушки Beretta и Beneli, како и RC муниција со ситна сачма. Оттогаш, RC е присутен во нашите продавници за ловечка опрема и меѓу ловџиите, особено оние кои ловат ситен дивеч: потполошки, шљуки, гулаби и т.н. До денес, за старите ловџии шмекери, остана незаменлив патрон. RC32 со концентратор и сачма од 1,7 или 1,9 mm. Идеален е за лов на потполошки во сите услови, без разлика на големината на сачмата и на теренот каде ловеле.

 • Калибар: 12/70 mm
 • Брзина: 380 m / s
 • Сачма: 1,7 – 3,0 mm
 • Производител: RC, Италија

 

LAMBRO.

Lambro

Специјално дизајнирана муниција за лов на ситен пердувест дивеч на средни растојанија. Благодарение на зголемената дисперзија својствена за муницијата Lambro Dispersante, оптимално осипување на оловната сачма се постигнува на растојание од 18 до 30 метри. Патронот е полнет со квалитетен барут GM3. Тој е дизајниран за употреба во текот на целата сезона. Максималниот притисок што го развива е 650 бари.

 • Калибар: 12, 16, 20 и 28
 • Тежина на оловното полнење: 30 g filz, 7 mm, со распрскувачки чеп
 • Висина на метална глава: 12 mm
 • Чеп: пластичен scatterer
 • Производител: Lambro, Грција

 

RIO.

rio bismuth

Солидна муниција со оглед на односот цена-квалитет. Во зависност од типот, видот и големината на сачмата, цената му е пристапна, околу 7,5 евра по кутија (25 парчиња). Рио неодамна го претстави својот „Bismuth“, муниција со нетоксичен патрони. Ова е одлично за оние кои се плашат дека нивната муниција со тврди челични куглици ќе им ја оштети цевката. Бизмутот е 86% помалку густ од оловото и овозможува идеално навлегување во целта и голема моќ на соборување. Рио нуди различни големини на куглиците, од 1,5 до 8,6 mm.

 • Калибар: 12, 16, 20, 28 и 410
 • Брзина: од 350  /s во калибар 410, до 450 m/s во калибар 12
 • Тежина на оловното полнење: 24 до 32 g сачма
 • Чеп: класично пластичен
 • Производител: Rio, Шпанија

 

WINCHESTER AA STEEL.

Иако муницијата Winchester AA Steel е насочено кон пазарот на спортски стрелци на глинени гулаби, skeet и трап, сè поголем број ловци ја користат во лов. Ако сакаме нетоксична муниција за лов на потполошки, гулаб или зајак, муницијата AA Steel е идеална за тоа. Доаѓа во калибар 12 со тежина на куглите од 31 g и балистичка брзина од 1.450 fps (околу 470 m/s).

 

WINCHESTER LONG BEARD XR.

WINCHESTER LONG BEARD XR

Дали има нешто полошо од тоа кога дивечот ви е надвор од дометот? Благодарение на новата технологија Shot-Lok на Winchester, дометот е зголемен за неколку метри. Оваа муниција испраќа двојно повеќе куглици со дијаметар на кругот од околу 25 cm до растојание од околу 50 m, што е стандардно растојание за класичните оловни куглици. Long Beard XR е достапен во големини од 1,7 до 3,0 mm и доаѓа во калибар 12 и со тежина на полнење од 38,88 g. Балистичката брзина е 1.200 fps. Идеален е за вториот истрел кај класични сачмарки или кај полуавтоматски пушки за последните два истрели, кога дивечот веќе е поодалечен од стрелецот.

Производител: Winchester, САД.

 

REMINGTON.

Remington

Оваа муниција одамна им е позната на нашите ловци. Поради неговиот квалитет и доверливост во сите услови, ловџиите сакаат да го користат при лов на ситен пердувест дивеч. Единствена мана му е што не е застапен во континуитет на нашиот пазар, повремено се појавува во некои продавници и потоа некое време не е во понуда. Од мноштвото куршуми од понудата на Ремингтон, ќе ја издвоиме муницијата за птици Nitro Steel Remington, која е усовршена и направена уште подобра од старата. Новиот Nitro Steel ја зголеми енергијата и брзината, без никакво дополнително влијание на повратниот удар. Но, ако и тоа не е доволно за да се избере оваа муниција, инженерите на Ремингтон додадоа галванизирани топчиња отпорни на корозија, заедно со водоотпорни чаури, за да спречат навлегување на влага дури и во најекстремните услови. Муницијата е достапна во калибри 10, 12, 16 и 20, па освен „препелица“, љубителите на лов на мочуришни птици можат да го најдат вистинскиот калибар за себе.

Производител: Remington, САД.

 

KENT DIAMOND SHOT.

Kent-diamond-shoo

Познатиот англиски производител на муниција „Kent Cartridge Manufacturing Company Ltd“ од градот Кент, прв во светот произведе биоразградлив материјал за тапи и глинени гулаби. Станува збор за пластика чиј хемиски состав е патентиран и заштитен во Англија. Овие пластични чепови био се разградуваат во период од 8 до 12 месеци по пукањето, а глинените гулаби веќе за околу 20 дена. Муниција во основен калибар на стрела е на пазарот веќе неколку години. Муниција во основбите сачмени калибри е застапена на пазарот веќе неколку години. Неодамна е направена и со полнење на пушка од калибар од 3 инчи, што е голема промена за оваа муниција. Почнувајќи од 2015 година, компанијата го нуди Ultimate Fast Lead со полнење на олово од 38,88 g Diamond Shot сачми. Балистичката траекторија на зрното е 1.300 fps (околу 410 m/s). Дури и оваа, многу квалитетна муниција, нема стабилна понуда на нашиот пазар. Некои увозници увезуваат помала количина и токму кога ловџиите ќе се навикнат, таа исчезнува од пазарот.

Производител: Kent, Англија.

 

Во овој преглед на ситната муниција ќе споменеме неколку детали кои се важни за ловџиите почетници, младите ловџии, но и за оние кои штотуку почнуваат да ловат потполошки.

При лов на потполошки, многу е важно при пукање да се претекнува брзо и правилно. Совладувањето на оваа вештина е сложена задача и бара многу вежбање и труд. Искуството е на прво место кога станува збор за претекнување. Едноставно треба да поминете многу време на теренот за да го совладате сето ова. Талентот и прецизноста се исто така многу важни фактори.

Но, ако навистина го сакате ловот, тогаш сето ова сигурно нема да ви биде тешко. Ви предлагаме за почеток да отидете на некој вид на тренинг каде што ќе можете да вежбате претекнување на глинени гулаби. Тоа е прилично добра вежба и овде можете да видите колку навистина ви треба обука за да станете прецизен ловџија. Препелицата на отворени полиња најчесто ја ловат големи групи ловци. Зачестеното пукање влијае на концентрацијата на поединецот и неговиот однос кон другите учесници во ловот. Затоа, внимателноста никогаш не е доволна!

Грижете се за вашата безбедност и безбедноста на вашите колеги. Секогаш имајте го на ум фактот дека сачмата има домет 100 пати поголем од дијаметарот на куглите (1,7 x 100 = 170 метри). Не мислиме дека на таа дистанца е опасно, но – не е пријатнa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page