Нелегално ловен дивеч пронајден во возило на ЈП “Македонски шуми“

 

Полицијата и инспекторите за лов во возило Лада нива сопственост на ЈП “Македонски шуми“ и во просториите на шумската куќичка на Осогово, по претхоно добиените сознанија за извршен нелегален лов на дивеч под заштита на падините на Осоговието затекнале 80 килограми месо од елен и дива свиња.

Вчера доцна попладне кај местото викано Белска раскрсница, полицијата заедно со инспекторите за лов по претходна детална проверка во возилото марка Лада нива сопственост на ЈП “Македонски шуми“, управувано од кочанчанецот 48 – годишниот В.Ч. пронашле 45 килограми месо од елен спакуван во најлонски вреќи.

По проверката и приведување на возачот, надлежните се упатиле до шумската куќичка во местото викано Пасаџиково. Во куќата го затекнале ловочуварот, 58 – годишниот В.М. од Кочани. При проверка, надлежните откриле 35 килограми месо од дива свиња, спакувано во најлон вреќи. Ловочуварот и возачот на џипот се приведени, а месото запленето.

Дали се работи за добро разработен нелегален синџир на лов на дивеч и продажба на месото по незаконски пат и остварување на нелегален профит, за кое добро упатените велат дека месото од дивечот на црниот пазар има доста висока цена, засега надлежните истражни органи не откриваат, за како што велат, во интерес на истрагата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page