Лековитост на месото од дивеч

 

Дивечот се јадел во почетоците на цивилизацијата заедно со диво овошје и зеленчук. Дивечот поради тоа што не консумира концетрати за исхрана и поради тоа што постојано е во движење месото има многу ниска содржина на маснотии, а со тоа и помала калориска вредност. Анализите на хемискиот состав на месото од дивечот покажуваат осцилации во зависност од видот и периодот од животот, но севкупно масното ткиво е пониско од вообичаениот наод кај стоката за колење, па е прикладна за гурмани кои имаат зголемено ниво на маснотии во крвта. Срнечкиот одрезок на пример има 134 kcal / 100 g, а свинскиот одрезок 214 kcal / 100 g.

Гледано низ историјата на човештвото, дивечот многу повеќе се консумирал кај оние народи кои со исхраната биле врзани за ловот.

Месото на дивечот е одличен извор на протеини, железо, селен и витамини од В комплексот. Тоа исто така е богато со висококвалитетни протеини, а исхраната која се темели на дивечот го поттикнува здравјето на имунолошкиот систем.

Железото е витален макроелемент за здравјето на телото, го има секоја станица, врзан е на протеин и создава хемоглобин. Петребен е за дистрибуција на кислород низ телото, одржување на имунолошкиот состав и за производство на енергија. Железото во месото е наоѓа во облик кој што е подостапен за организмот од на пример железото присутно во растенијата, а научниците тврдат дека месото содржи досега неидентификуван “месен фактор“ кој што го подобрува не само внесот на железо од месото, туку и на останатото железо од истиот оброк.

Речиси сите видови на дивеч се добар извор на селен. Овој елемент во траги го спречува штетното делување на организмот на слободните радикали, важен е минерал за одржување на нормалните функции на штитната жлезда и и овозможува на штитната жлезда производство на хормони, т.е. го намалува ризикот од воспаление на зглобовите. На недостаток укажува слабоста на мускулите, дисколорација на кожата и косата и белење на ноктите.

Витамините од В комплексот се важни фактори во процесот на произвотство на енергија во организмот.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page