Како да се одгледуваат црви за риболов?

 

Одгледувањето црви е лесно, додека одгледувањето црви не е за оние со послаб стомак

 

Продавницата за риболовен прибор не е секогаш во близина и секако добро е да заштедите каде што можете, особено затоа што одгледувањето на дождовни црви и бели црви е многу едноставно. Особено ако имате двор и простор каде што можете без пречки да одгледувате живи мамки.

 

Одгледување дождовни црви

Во случај да имате поголем двор, можете да оставите стар тепих, душек и сличен материјал некаде под сенка, а под него да фрлите органски отпад од кујната (лисја од зеленчук, овошје, лушпи од јајца). Таму брзо ќе се соберат црви.

Ако не сакате неред во дворот, можете да одгледувате дождовни црви во кофа или дрвена кутија. Доволно е да ставите земја и органски отпад во садот. Соберете неколку црви и ставете ги во кофа или дрвена кутија и покријте ја за да биде секогаш влажна внатре. Погрижете се и тие да имаат воздух. На секои неколку дена, ставете органски отпад во нивната корпа. Важно е тенџерето да не е на сонце, а повремено можете да истурите малку вода во почвата, за да ја одржите влажноста. Се разбира, тоа не е неопходно ако црвите се во густа сенка.

Ако не ви требаат долги црви за риболов, можете и да ги преполовите и повторно да ги ставите во садот. Ќе добиете два црви, кои ќе продолжат да се размножуваат.

 

Одгледување бели црви

Одгледување на бели црви можеби е малку покомплицирано и не е за оние со послаб стомак. Потребна ви е свежа риба или свежа говедска коска или какво било свежо месо. Значи, ќе служи се што ќе привлече муви. Ставете ја риба или месо на весникот и остајте ја неколку часа на сончево место. Мувите ќе плукаат по месото, односно ќе ги остават јајцата.

Потребен ви е и поголем и поплиток дрвен или пластичен сад. Ако имате старо дрвено или пластично буре од 50 литри, пресечете го на половина за да добиете две корита. Наполнете го садот со пилевина околу 10 см. На пилевина ставете ја рибата или месото (во куп) што стоеше на сонце. Покријте сè со струготини и оставете на сонце. Проверете што се случува, бидејќи кога коските „испливаат на површината“, тоа значи дека црвите се развиле и го изеле месото. Ако сакате да бидат подебели и поголеми, преместете ги старите коски и дајте им повеќе риба или месо.

Треба да се напомене дека овој сад чувајте го што подалеку од дома, бидејќи рибата и месото во распаѓање смрдат.

Црвите ќе ја навлажнат струготини, па префрлете ги на суво. Прво, со помош на сито одделите ги коските и кожата на рибата што не се изедени. Црвите на сонце ќе бегаат, затоа соберете ги и додадете им сува пилевина и сè заедно префрлете во садови или крпи, па чувајте ги во фрижидер. Можете да додадете малку арома во садовите, што ќе ги отстрани непријатните мириси, но и подоцна ќе привлече риби. Освен за ароматизирање, можете да ги обоите со кујнски бои. Чувањето на црвите во фрижидер го успорува процесот на трансформација. Наместо струготини, можете да користите пченични трици.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page