Изборот на оружје и муниција за лов на диви свињи

 

Малку искуства можат да го подигнат толку адреналинот како ловот на диви свињи. Самото сознание дека пред вас е паметно и итро диво животно, изразува дополнителна возбуда која буди посебна почит кон овој вид дивеч.

 

Изборот на оружје и муниција за лов на диви свињи

Изборот на оружје и муниција за лов на диви свињи е сложено прашање. На прв поглед, сè изгледа лесно и јасно. Но, само на прв поглед. Кога ќе почне оваа тема, секој ловец има свои омилени и докажани совети.

Како да напишете или препорачате нешто без да предизвикате жестоки дискусии или спротивставени мислења. На крајот на ум ми падна соломонското решение. Нема да навлегувам во детали и ќе поставам општи принципи. Изборот на пушка и куршум за дива свиња е индивидуален чин и прашање на избор на секој ловец.

Секој ловец кој се држи до себе и своите вештини ќе ги земе предвид следните параметри:

  • на каков терен се лови,
  • каква е конфигурацијата на околината,
  • со кој метод се лови,
  • каква телесна градба на дивечот се очекува,
  • кое е растојание на пукање и многу повеќе.

Од сето горенаведено доаѓа изборот на пушка, куршум и оптика. Подлабоката анализа повторно води до заклучок дека со една пушка, од кој било систем, тешко е да се опфатат сите ситуации во кои може да се дојде.

Врз основа на анализита на искуството и советите на многу искусни ловџии на крупен дивеч, топло ги препорачувам двете конфигурации на карабина што мора да ги имате. Едниот би бил репетирачки карабин (со ротирачки затворач), а другиот полуавтоматски. Искрено, јас не сум љубител на полуавтоматски пушки, но нејзината цена е доволна причина да ја ставиме пред добра комбинирана пушка или идеална пушка со две цевки. Со ваков избор би сте обезбедиле решение за сите ситуации.

Знаеме дека застрелот на диви свињи е дозволено и со пушки со мазни цевки со единечни проектили. Познатиот ПП или 3 по ред често се користи за пукање. Не користете ги нив. Не затоа што е незаконски, туку не се делотворни и се опасни за другите учесници во ловот. Треба да се потсети дека пушката со мазна цевка и еден проектил има свои ограничувања, како што се краток дострел (40 метри), ограничена прецизност и малку енергија после 25-30 метри од поминатата патека на проектилот. Познатиот „бренеке“ е за блиски растојанија и тоа е сè.

Силната дива свиња, големата телесна тежина и дејството на адреналинот во неа бараат карабински куршум. Обична „сачмарка“ не е добар избор за лов на крупен дивеч, дури и со „слуг“ цевки, што само ќе донесе подобра прецизност и ништо повеќе. За лов на просеки со чекање, стрништа, пченкарни култури и слични места кои имаат поголема видливост, класичниот карабин и оптика за зголемување од 3-9 пати или 1,5-6 пати совршено ја завршуваат работата.

Lov od ceka

Пукањето од „чека“ обично дава многу време за мирна подготовка и прецизен истрел дури и на поголема далечина. Овозможува и пласирање на уште еден истрел. Со репетирачки карабин, ако имате толку голема оптичка видливост како од шега ќе погодите дива свиња на 150-200 метри.

За лов со чекање би ја земал во предвид и комбинирана пушка со употреба на карабински куршум. Можат да бидат исклучително прецизни, а се случува свињите да „излезат“ во непосредна близина на чеката.

Предност на оружјето за погон и чекање би им дал на полуавтоматското и двоцевното оружје. При лов во шума, исклучително е важно да испукате два брзи истрели од карабин. По природата на нештата и матодите на ловење, во такви ситуации дивечот (или повеќе од нив) го гледаме многу кратко, многу блиску, а во тој случај истрелување на повеќе куршуми е многу важна работа. За ваков вид лов сè почесто се сретнуваат карабини со „брзи“ механички нишани кои овозможуваат добра прегледност, брзо нанишанување и широко видно поле. Јас гласам за нив.

Ако за ваков лов сакаме оптички нишан, дефинитивно е потребен со мало зголемување, на пример со променлив и1,5-4x или фиксен од 3x. Исто така, и холограми „red dot“ од 1,2 или 1,5x или дури и без зголемување, прават фантастична работа. Малото зголемување е задолжително, бидејќи дивечот е во движење поради што потребно е широко видно поле, а целта мора брзо да се најде.

За ноќниот лов на дива свиња осветлувањето е клучно. Секое оружје и оптимален калибар ќе зададе прецизен истрел, ако се гледа во што се пука. По правило ќе имате можност за еден истрел, ретко два, а се ќе се случува од непосредна близина. Добра светилка, соодветен интензитет на светлина и широко видно поле се најважните фактори. И за безбедност и за прецизен истрел. Репетирка (со ротирачки затворач) или полуавтоматски карабин, одлучете сами.

 

Куршум

 

– Изборот на калибар:

Kalibar_metakИзборот на калибар може да се направи според методите на лов. Едноставно, „неговото височество – погодокот“ е еден од главните фактори за избор. Од чека, на чисти растојанија од 150 метри, прецизен погодок со 25-06 rem. или 6,5 × 57, во вратот или срцето на вепарот, ќе го соборат овој џин „ како покосен “. Ќе биде соборен и .243 win. Нема потреба да се зборува за калибрите 6,5 × 65 или 6,5 × 68. Не, ова не е препорака за ваков лов, туку пример дека прецизен погодок е основа на застрелот.

Сепак, не сме во ситуација постојано да постигнуваме лежерни и прецизни погодоци. Ако го знаеме ова, може да помогне енергијата и поголемите дијаметри на зрната. Не е тајна дека кај нас се популарни калибри со дијаметар на зрно од 7-8 mm. Според сите искуства, тие се доволни за отстрел на дива свиња. Препораката се сведува на .270, 7×64, 7,62×54, .30-06, 8×57, .308, 8×64 калибри. Кој сака „малку посилно“, за препорака се 7RM, .300 WM, 8×68, 9,3×62, .375 H&H. За прекршувачи и двокуглари, препораката би била: 7x65r, 30r Blaser, 8×57 irs, 9.3x74r.

 

– Изборот на зрното:

Изборот на зрното е посебно прашање. И тоа зависи од начинот на лов и растојанието за пукање. Овде вреди да се споменат некои од законитости за изборот.

  • секогаш користете ги најтешките зрна за вашиот калибар;
  • не користете зрна полесни од 10 грама.

За гаѓање на растојанија до 50-70 метри не треба да се користат монолитно-тврди зрна. Ќе имаме прострелна рана, лошо отворен куршум и лоша крвна трага. Смртоносно погодениот дивеч може да омине стотици метри и да заврши во агонија.

Се претпочитаат зрна на контролирано ширење, делумна фрагментација, оние кои задржуваат 60-80% од почетната маса по пенетрацијата. Идеални се оние кои по ударот во телото се деформираат на ниво 2,5-3 пати од нивниот пречник. Зрното мора да обезбеди широк прострелен канал и при тоа да предизвика сериозно оштетување на ткивата и органите. Во зависност од аголот на ударот, не е потребен прострел, но задолжително е пенетрација од 2/3 од ширината на трупот.

SP зрната и меките структури, не се пожелни. Тие ја „одработуваат“ работата само кај идеален погодок, бидејќи недостаток им е недоволното продирање. Сè освен „идеалниот“ погодок се претвора во долга потрага по ранет дивеч.

Зрната со изразен кружен или тап врв се соодветни за блиски растојанија и густо обраснати предели. Тие по правило имаат подобра пенетрација и побрзо ја пренесуваат енергијата во телото на дивите животни. Нивниот недостаток е балистичкиот коефициент и надворешната балистика.

 

Погодок

 

оружје и муниција за лов на диви свињи

Добриот погодок е основа на застрелот. Ниту идеална пушка, ниту скап куршум, ниту совршена оптика не можат да го заменат прецизниот погодок. Тешките и гломазни калибри кои моментално се во мода, можат да бидат само лоша сатисфакција и психолошка предност за ловецот. Всушност тие не значат многу или само малку. Важно е да се познава анатомијата на дивечот.

За застрел на дивеч што паѓа во „како покосен“, потребно е да се погоди централниот нервен систем (мозокот, вратот, ‘рбетот) или фрактура на скелетот во рамото или бутот. Можеме да го наречеме ова совршен застрел. Смртоносни области се исто така срцето и белите дробови. При такви погодоци дивечот не паѓа во „како покосен“, но не оди далеку од местото на погодокот и лесно се пронаоѓа.

Според правилата за сигурен застрел, вепарот треба да се пука во правец на предните нозе, по средината на висината на телото или дури и малку пониско. Погодоците во стомакот, задните екстремитети, бутовите, значат кошмар за дивечот и ловецот. Дивата свиња ќе умре полека во агонија, а ловецот ќе има часови и часови потрага со неизвесен крај. На овој начин се изгубени многу капитални трофеи.

Понекогаш е подобро да не пукате по секоја цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page