Дивите свињи го рушат осигурителниот бизнис во Германија

 

Која е врската помеѓу климата и финансиската страна на животот? Излегува дека се – дивите свињи. Минатата година осигурителните компании во Германија на возачите чии автомобили настрадале при судир со диви животни им исплатиле рекордни суми од дури 583 милиони евра! Дивите животни периодично се удирани од автомобилите. Но бројот на овие случаи драстично се зголемил.

Испаѓа дека во 2012 година во шумите на Германија имало лош принос на желади. Всушност во последните неколку години, нивното жирење станува се помало и помало, а минатата година била рекордна со знакот “минус“. И ова е поврзано со промените во климатските услови. Така недостатокот на храна ги принудила дивите свињи да тргнат да ја бараат. Во нејзина потрага тие можат да поминат и по неколку десетици километри за една ноќ, при што на руралните патишта тие често се среќаваат со возачите.

 

Првземено од: 30 dumi.eu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page