Во кичевските ловишта уловени над 100 диви свињи

Кичевските ловишта важат за исклучително богати со разни видов дивеч, што резултира и со богати улови…

Во несреќа при лов загина 25 годишен ловџија

Во Мариово се случи нов несреќен случај при лов, кој за жал заврши со фатални последици.…

Во тетовско приведен криволовец со примки

Криволовот со примки на територијата на нашата држава е широко раширен. Тоа е многу нехуман и…

Објавен Јавен конкурс за доделување 13 ловишта од 8 ловни реони

На 21.12.2020 година се објави јавен повик за давање на користење на дивечот со концесија во…

Дивечот и солта

Солта е од големо значење во прехраната на дивечот, бидејќи го регулира варењето на храната и…

Девет ловишта ќе бидат опфатени со заштитениот предел Осогово

Со одлука на Влада дел од Осоговските Планини се прогласи за заштитено подрачје во категорија V…

Дали конечно ловџиите ќе можат полесно до ловечко оружје?

Кај Владата има расположение да се олесни процедурата за добивање дозвола за ловечко оружје. Како што…

Уапсени ловџии за од Македонски Брод за незаконски лов

Одделението за внатрешни работи од Македонски Брод приведе повеќе лица за незаконски лов. Од Министерството за…

Турција може да го забрани ловот на непроеделено време

  Ловот во Турција да биде забранет за неопределено време. Ова било предложено на состанокот на…

Ловот на фазани посебен предизвик за ловџиите

  Фазанот е алохтон вид на дивеч во нашата држава. Неговот населување во минатото било интензивно…

Македонија доби 33 сертифицирани оценувачи на ловечки трофеи

  На 28-29 февруари 2020 година, во просториите на Ловечката Федерација на Македонија во Скопје се…

Соколарството хоби на богаташи

  Ловот со птици грабливки се претпоставува дека потекнува од номадските народи на Азијатските рамници. Номадите…

You cannot copy content of this page