Артемида – Античка божица на ловот

  Артемида (Грч. Артемис. Лат. Диана – ќерка на Зевс и титанката Лете, божица на ловот…

Овчарот и волкот

  Приказнава која ја најдов пред некое време  остави на мене многу силен впечаток. Не знам…

И волкот може да биде најдобар пријател на човекот

  Спореведените научни експерименти го поткрепуваат ставот дека волците имаат претходно постоечки капацитет за учење од…

Прадизвик исполнет со напор

  Ловот на дивокозата од ловецот бара исклучителна физичка кондиција и спретност. Тој сосема сигурно спаѓа…

Развој на ловството во Валандовско

  Според сеќавањето на некои постари ловци како и од понудените податоци, може да се констатира…

Лов на диви свињи – ризичен но возбудлив

  Секој ловец во октомври брза да и се препушти на најмашката возбуда во овој спорт…

Како џипот стана најдобар пријател на возење во природа

  Почетокот на производство на правите теренци може приближно да се смести во периодот на почетокот…

Ловишта во Македонија

  Ловиште во нашата држава согласно Законот за ловството востановува Владата на Република Македонија во согласност…

Рачна бусола М-53

  Рачната бусола М-53 е наменета за ориентација и мерење на хоризонтални и вертикални агли, одржување…

Ловечка етика

  Зборот етика потекнува од грчкиот збор “етикос”, што значи морален или смирен и опфаќа начела,…

Дали лисицата е подобро “куче“?

  Дали лисицата е подобро “куче“?   Зоолозите во Сибир успеале да одгледаат питома лисица. Она…

Лов во срцето на балканот

  Ова е статија објавена во популарното американско ловечко списание “Sports Afield“ од авторот Крег Бодингтон. Авторот…

You cannot copy content of this page