Девет ловишта ќе бидат опфатени со заштитениот предел Осогово

Со одлука на Влада дел од Осоговските Планини се прогласи за заштитено подрачје во категорија V…

Одгледување и заштита на дивечот

Најважна компонента во ловството е одгледување и заштита на дивечот. Одгледувањето на дивечот подразбира преземање на…

Дали конечно ловџиите ќе можат полесно до ловечко оружје?

Кај Владата има расположение да се олесни процедурата за добивање дозвола за ловечко оружје. Како што…

Класификација на дивечот

Класификацијата на дивечот се врши од три гледишта: Законско, Стручно и Научно.   Законска класификација на…

Уапсени ловџии за од Македонски Брод за незаконски лов

Одделението за внатрешни работи од Македонски Брод приведе повеќе лица за незаконски лов. Од Министерството за…

На 1 мај се отвора ловната сезона на срндак

На 1-ви мај започнува селективниот и трофеен лов на срндаци во С. Македонија. Срнскиот дивеч во…

Здружение на ловци „Бел Камен“ од Виница

Ловството во С. Македонија има голема и богата традиција. Генерации на ловџии и ентузијасти работеле во…

Ловците од Виничко пуштија 400 фазани во ловиштата

Пред почетокот на ловната сезона на прелетен дивеч членовите на ловечкото здружение „Бел камен“ од Виница…

Оценување на роговјето на срндакот

  Срната е природно застапена во нашата држава и се сретнува во сите ловишта за крупен…

Обука на кучиња гоничи

  Гоничите се најстара раса на ловечки кучиња од кои најверојатно настанале повеќето ловечки раси на…

Сур орел (Aquila chrysaetos)

  Сур орел или златниот орел (науч. Aquila chrysaetos) е една од најголемите дневни грабливи птици. Тој е…

Турција може да го забрани ловот на непроеделено време

  Ловот во Турција да биде забранет за неопределено време. Ова било предложено на состанокот на…

You cannot copy content of this page