Во кичевските ловишта уловени над 100 диви свињи

Кичевските ловишта важат за исклучително богати со разни видов дивеч, што резултира и со богати улови…

Во несреќа при лов загина 25 годишен ловџија

Во Мариово се случи нов несреќен случај при лов, кој за жал заврши со фатални последици.…

Во Тирол паднал толку многу снег што ловџиите го спасувале дивечот

Во Тирол, Австрија паднал толку многу снег што ловџиите морале да го спасуваат дивеч што бил…

Криволов со примки честа појава на границата со Албанија

Стапици сајли или т.н. примки, се најсуров метод за мачење и смрт на животните. Тие се…

Животните на зима

Во декември, зимата доаѓа на Северната Хемисфера. Деновите стануваат пократки, температурите паѓаат, пределите се покриени со…

Во тетовско приведен криволовец со примки

Криволовот со примки на територијата на нашата држава е широко раширен. Тоа е многу нехуман и…

Време е за пролетно пребројување на дивечот во ловиштата

Со наближување на пролетта се наближува и периодот кога треба да се врши т.н. пролетно пребројување…

Златан Ибрахимовиќ ќе го разива ловниот туризам

Покрај своите исклучителни фудбалски квалитети, Златан Ибрахимовиќ е познат и по својата страст кон ловот. Според…

Куче се жртвувало за да спаси 10-годишното момче

Дека кучето е најголем пријател на човекот и без размислување би го жртвувало својот живот за…

Објавен Јавен конкурс за доделување 13 ловишта од 8 ловни реони

На 21.12.2020 година се објави јавен повик за давање на користење на дивечот со концесија во…

Дивечот и солта

Солта е од големо значење во прехраната на дивечот, бидејќи го регулира варењето на храната и…

Прихранување на дивечот

Во зимскиот перод од годината во ловиштата, особено во деновите со висока снежна прекривка, се јавува…

You cannot copy content of this page