10 совети за одржување на ловечките пушки

 

Блескава глава, дрво кое сјае, пар цевки црни како јаглен. Тоа е целта на секој ловџија. За тоа треба да се води сметка за пушката. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат за одржување на вашите пушки:

  1. Никогаш не го игнорирајте чистењето на пушката. Потребен е мал напор за одржување на сигурноста и безбедноста на пушката без корозија;
  2. Не ставајте ја пушката со нејзината пренослива футрола во ормарот за оружје. Треба да им се обезбеди слободен проток на воздух околу нив;
  3. Никогаш не ставајте сијалица во ловечкиот шкафче за оружје, бидејќи топлината ќе го исуши дрвото на кундакот и ќе предизвика негово пукање;
  4. Никогаш не користете јаже или памучна вата што се користи за повеќе од едно чистење. Брзо се валкаат и се полнат со корозивни киселини;
  5. Дури и цевките кои се хромирани, одвнатре имаат потреба од добро чистење. На ѕидовите на цевката може да се акумулира и штетен отпад;
  6. Муницијата со димен барут ја враќа својата популарност. Секогаш внимавајте особено добро да ја исчистите пушката ако сте користеле муниција со димен барут, тој остава многу корозивна материи кои многу брзо предизвикуваат ‘рѓа;
  7. Секогаш насочувајте ги цевките надолу за валканиот вишок масло да не истече во дрвениот кундак;
  8. Внимавајте брунираните делови од оружјето да не дојдат во допир со крв, особено од диви патки, освен ако не сакате да го отстраните целото брунирање на цевката;
  9. Редовно отстранувајте ги и чистете ги променливите чокови и подмачкајте ги лесно или подмачкајте ги пред да ги вратите и затегнете во цевката. Истото важи и за гасните кочници;
  10. Сето горенаведено треба да биде дел од вашето редовно одржување на оружјето.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page